Dodatno zdravstveno zavarovanje takoj

Glede čakalne dobe Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvideva, da mora zavarovalnica pri sklenitvi dodatnega zavarovanja preden sprejme v zavarovanje novega zavarovanca preveriti ali le ta ima čakalno dobo ali ne.

Zavarovalnica mora preveriti ali je minilo več kot 30 dni od dneva, ko je Janez Novak postal zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Po domače povedano, ko se Janez Novak zaposli, izgubi status študenta…..ima natanko 30 dni časa, da sklene dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če ta rok zamudi, mora najprej 3 mesece plačevati zavarovanje, stroške zdravstvenih storitev pa mu zavarovalnica krije le za škodne dogodke, ki se dogodijo po tej 3 mesečni čakalni dobi.

Zakaj čakalna doba? Če čakalne dobe ne bi bilo, bi vsak državljan na dan bolezni ali  nezgode lahko sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ko bi ozdravel, pa zavarovanja ne bi plačeval. Posledično bi vedno več ljudi ubralo bližnjico in zavarovanja ne bi plačevalo, s tem pa bi bil ogrožen celoten zdravstveni sistem.

Z uvedbo čakalne dobe pa je vsakomur jasno:  »če zbolim danes, ne morem čakati na zdravstveno oskrbo 3 mesece«. Posledično ni plačilne nediscipline.

 

Skleni zavarovanje Preveri ugodnosti