Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Prebivalci Slovenije imamo 2 možnosti: lahko vsak mesec plačujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ali pa pri vsakem obisku zdravnika doplačamo del celotnega stroška zdravstvene storitve. Vse seveda ob predpostavki, da imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Prednost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je torej v tem, da nam pri zdravniku ni potrebno ekstra plačevati.

Osnovna logika nam pove, da dražja kot je zdravstvena storitev, več bo doplačila. Povprečno krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje 30% celotnega stroška zdravstvene storitve.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo uvedeno leta 1999, vzrok je bil pomanjkanje denarja v zdravstvenem sistemu, kljub temu, da v Sloveniji delavci s povprečnimi dohodki plačujejo enega najvišjih prispevkov za zdravstvo na svetu.

Neto plača          Prispevek delavca    Prispevek delodajalca (oba prispevka v blagajno ZZZS)

 600 eur                    52 eur           +             52eur                =104 eur

1200 eur                  120 eur          +             120eur              =240 eur

4000 eur                 550 eur          +           550eur               =1100 eur

 

V Nemčiji imajo socialno kapico, kar pomeni, da je najvišji prispevek  v zdravstveno blagajno 800 eur mesečno. Višje kvalificirani kadri so v Sloveniji preveč obdavčeni, kar se kaže v enosmernem toku oziroma begu možganov iz Slovenije.  Nekonkurenčnost gospodarstva pomeni vedno več upokojencev in vedno manj delovno aktivnega prebivalstva. Vse to je seveda na dolgi rok nevzdržno.

V Sloveniji 20% najbolje plačanih delavcev prispeva v zdravstveno blagajno 43% vsega denarja.  80% denarja iz zdravstvene blagajne pa porabijo tisti, ki prispevajo minimalno ali nič.

Ekonomisti torej ugotavljajo, da zdravstveni sistem Slovenijo dela kadrovsko nekonkurenčno, saj da je naravnan preveč solidarno saj dobro plačani kadri zaradi visokih prispevkov bežijo v tujino.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nas torej ščiti pred gromozanskimi stroški, ki lahko nastanejo, če resneje zbolimo ali se težje ponesrečimo.

PRIMER: Maja Novak je igrala odbojko. Pri igri se je zaletela v soigralko, nerodno stopila in si poškodovala koleno. Poškodba je bila tako huda, da je specialist ugotovil, da je edina možnost zamenjava kolenskega sklepa. Stroški operacije so znašali 6018 eur, od tega je dopolnilno zdravstveno zavarovanje krilo 602 eur.

 

Skleni zavarovanje Preveri ugodnosti