…potrebujejo dijaki in študenti, ko ostanejo brez statusa. Urediti si morajo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zdravstveno zavarovanje za študente brez statusa je sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje si uredite na najbližji enoti ZZZS, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa lahko uredite na naši spletni strani s klikom na povezavo zdravstveno zavarovanje online.

Dokler si bil/bila študent s statusom, ti je država plačevala obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pri zdravniku si le pokazal/pokazala zdravstveno kartico in za zdravstvene storitve nisi ničesar plačal/plačala.

Če hočeš ohraniti enake pravice, si moraš urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zavarovanje brez statusa

Koliko pa stane to brez statusa zavarovanje? Dne 1.5.2021 ko pišemo ta članek je cena obveznega zavarovanja 26,13eur mesečno. Kakšne so trenutne cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa si preberite na spodnji sliki.

Brez statusa zavarovanje

Brez statusa zavarovanje torej stane cca 26  eur + 35 eur = 61 eur mesečno.
Ko se redno zaposlimo nam obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa v večini primerov še naprej plačujemo sami.
Če ste oseba brez prihodkov se čimprej obrnite na najbližjo enoto CSD-centra za socialno delo.

Ni statusa zdravstveno zavarovanje

Ni statusa zdravstveno zavarovanje si moramo urediti pravočasno. Imamo en mesec časa, sicer pademo v trimesečno čakalno dobo, kjer dopolnilno zdravstveno zavarovanje 3 mesece plačujemo, zavarovani pa nismo.

Ko se pogovarjamo o temi zavarovanje za študente brez statusa, je najpomembneje, da se zavedate, da zamudite rok le za minuto, boste padli v 3 mesečno čakalno dobo.

PRIMER: Janez Novak je s koncem dne 30.9.2021 izgubil status študenta.
Dne1.11.2021 eno minute čez polnoč 00.01 je sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ker je zamudil 1 minuto mu je zavarovalno kritje pričelo veljati dne 2.2.2022 ob 00.00.

Ne bodite kot Janez, sklenite dopolnilno zdravstveno zavarovanje pravočasno.

Skleni zavarovanje Preveri ugodnosti